top of page

טורים ומאמרים

לכתוב את הנשיות/ מוסף שבת במקור ראשון

בתי המדרש נפתחו זה מכבר לנשים, אך עדיין רק מיעוטן כותבות ויוצרות בתחומי ההלכה ובכלל. מוכרחות להשמיע את הקול 

על האשה לכתוב את עצמה: על האשה לכתוב על האשה ולהביא את הנשים אל הכתיבה, שממנה הן הורחקו באלימות כפי שהורחקו מגופן שלהן; מאותן סיבות, תחת אותו חוק, למען אותה מטרה ממיתה. על האשה להיכנס לטקסט – כמו גם לעולם, ולהיסטוריה – ביוזמתה הייחודית.

במלים אלו נפתח המאמר "צחוקה של המדוזה" (1975) מאת הלן סיקסו, פמיניסטית יהודיה אלג'יראית. כמעט ארבעים שנים עברו מאז פרסום המאמר הזה, והשאלה נוקבת: עד כמה השתנתה המציאות מאז? העיתון שבו מתפרסמים דברים אלה ודאי אינו מרחיק נשים מן הכתיבה; אדרבה, החברה הליברלית מעודדת כיום נשים לכתוב ולהתבטא. אני בטוחה שעורכי המוסף שמחים בכל מאמר רציני, ללא הבדל גזע ומין. אם כן, למה נשים עדיין כותבות כל כך מעט?

מניפסט אישי - להיות פמיניסטית דתיה

פמיניזם היא תנועה מהפכנית ומן הצד השני, האורתודוקסיה היא תנועה שמרנית (בהגדרתה: מיוונית אורתוס-נכון, אמת; דוקסה-דעה, אמונה). יש כאן שתי תנועות שעובדות בכיוונים הפוכים – הפמיניזם שמטרתה לשנות מן היסוד את המבנים החברתיים הדכאניים, את החשיבה האנושית שמושפעת ויונקת מתפיסות פטריארכליות ושוביניסטיות, ולעומתה האורתודוקסיה שמעוניינת לשמר ערכים קדומים ולהמשיך להעביר מדור לדור את מסורות העבר. אז מה זה פמיניזם אורתודוקסי? יכול בכלל להיות דבר כזה? או שזו סתירה מובנית וחסרת פשר? 

השינוי מתחיל בכנסים - הזמינו גם נשים להרצאות

הדבר שהכי יעזור לכולנו – הגברת המודעות. אתם מארגנים כנס/ הרצאה/ תוכנית -  שימו לב שיהיו בו לפחות 50% נשים. לא מכירים? תגגלו. לא מצאתם? תפנו אלי, אני מוכנה לעזור לכם למצוא נשים שעוסקות בתחום. אתם רואים מודעה בעיתון על כנס/הרצאה/תוכנית – אל תחפשו רק את השם המוכר, ששמעתם בעבר, חפשו גם את השם החדש, זה שאולי יפתיע אתכם. זה נכון לגבי נשים, אך לא רק – זה נכון לגבי אוכלוסיות רבות שאנחנו לא רגילים לשמוע, ויש להם דוקא לא מעט מה לומר. 

בני הזוג של הדיכאון
טור שכתבתי בעילום שם לכתב העת "דעות" של "נאמני תורה ועבודה" לגליון שעסק במחלות נפש
"למה אני כותב? למי אני פונה? קודם כל אני פונה אליך, אתה שאשתך עוברת משבר דיכאוני, את שאישך נפל לתהומות היאוש, תדעו – אתם לא לבד". מה קורה לאדם שמגלה כי בן או בת זוגו לוקים במחלת נפש? ירון (שם בדוי) מספר על התקפי הזעם, הפגישות עם הפסיכיאטר והבדידות הנוראה. על זוגיות והורות בצל דיכאון
  • Facebook Black Round

כל הזכויות שמורות לאפרת גרבר ארן

efrattt@gmail.com ניתן לפנות אלי באי מייל 

050-929-6360

bottom of page