קולות ומחשבות/ נטע קנדל מתוך עלון קבוצת יבנה
יום שישי בבוקר ואני ביום פנאי, הודעה בנייד: מדרש שמיטה 8.00 אפרת גרבר-ארן - "העם דורש מדרש...". ואני מהרהרת - ללכת, לא ללכת... מה המשימות שלי: חמין, סידור בית, קצת זמן לעצמי...ואני מחליטה שאלך (אמנם באיחור קל). אני מגיעה ולא מתאכזבת.
אפרת מעלה קול ייחודי של מדרש נשי מודרני, הבא להציג קול אחר ממה שהיינו מורגלים לשמוע כאשר אנו ניגשים לקרוא את מדרשי חז"ל. אפרת מציגה את הנושא דרך סיפור אשת לוט שהפכה לנציב מלח, שדרך אגב אין לה שם, היא האשה של... אנחנו קוראים יחד את הפסוקים מהתנ"ך וממשיכים בקריאה של מדרשי חז"ל שמתארים את אשת לוט כאישה פטפטנית, רשעה, לא מכניסת אורחים...שבגלל כל אלו חטאה והפכה לנציב מלח. אני שומעת, ובתוכי כועסת ודורשת את עלבונה. איך הגיעו חכמינו למסקנות הללו. על מה התבססו???
בהמשך אפרת מביאה מדרשים מודרניים שנכתבו על ידי נשים: רבקה לוביץ, תמר ביאלה. במדרשים אלו ההתייחסות אל אשת לוט שונה. כיצד חשה אשת לוט בכל הסיטואציה, האם בכלל שמעה את הציווי, מה לגבי בנותיה שנשארו מאחור... לפתע ההתייחסות היא יותר חומלת, מוסברת, ניתנת להכלה.
כשאפרת מדברת אני מרגישה בגוף שהכעס שהתחולל אצלי, מרפה מעט. הנשים הללו הדורשות באמצעות שפת המדרש, מתחברות לעולם ההלכה, לעולם התורה, ומעניקות הזדמנות לנקות את רגשות העלבון והכעס, ולהשמיע קול חדש ולהנכיח אותו בעולם.
אפרת בשיעורה המרתק הביאה אותי להרגיש בגוף איזה חלק שנפתח, שמקבל מקום. שהקול שלנו, של הנשים, נשמע. מזמן לא ישבתי בשיעור, ועכשיו כשישבתי נהניתי מכל רגע.
ממליצה למי שיכולה ויכול להגיע לשיעוריה בהמשך.